Hvis du hadde spurt en kokk om hva som er det viktigste redskapet på et kjøkken, ville han trolig svart gode kniver. Gode kniver koster litt, og det holder ikke å ha én, derfor er det en ganske stor investering dersom du ikke allerede har det du trenger. Det betyr at du kan spare mye dersom du venter til det er salg før du kjøper en hel knivserie.
Akkurat nå har nettbutikken Glassognterior.no 25 % rabatt på alle kniver fra kvalitetsmerket Global, det vil si at du kan spare flere hundrelapper.
Det er fem typer kniver som er et fint utgangspunkt for en knivsamling, her er de fra Global:
Kokkekniv
G-2 Kokkekniven er et godt sted å starte knivsamlingen. Den er skapt med et høyt blad som gir plass til å støtte med knokene for en god kontroll over kniven. Den skarpe hælen, som gjør det enkelt å få hull på f.eks. tomatskall uten å trykke for hardt og risikere at den glir vekk.
Grønnsakskniv
G-56 Grønnsakskniv er skapt med Granton-skjær – også kalt ’luft-skjær’. Mønsteret er utformet slik at råvarene lett slipper bladet. Derfor er kniven spesielt velegnet til å skjære grønnsaker i helt tynne skiver, som ellers har tendens til å klistre. Bladet er samtidig skapt med en lett runding slik at kniven kan føres i en kontrollert, vuggende bevegelse uten å løfte den fra skjærebrettet.
Brødkniv
Med G-9 Brødknivens lange blad kan du med en glidende bevegelse skjære fine skiver av selv et nybakt, porøst brød. Kniven er samtidig velegnet til store grønnsaker som f.eks. kål eller andre harde grønnsaker.
Fileteringskniv
Bladet på G-18 Fileteringskniven er så fleksibel at knivbladet kan bøyes til vannrett kontakt med skjærebrettet. Smidigheten gir deg god kontroll over kniven, som er velegnet til å skjære fisken i papirtynne skiver til f.eks. sashimi.
Universalkniv
GSF-24 Universalkniv er skapt til finessearbeid som krever at du kommer helt inn til de råvarene du jobber med. Den er skapt i Globals høye stålkvalitet, som betyr at knivene holder seg skarpe lenge.
Slik behandler du knivene dine
Det finnes noen viktige retningslinjer du bør følge for at knivene skal fungere godt og vare i mange år.
Oppbevaring: Bruk knivblokk, knivmagnet eller knivpose. Ikke legg kniven ubeskyttet i bestikkskuffen.
Unngå oppvaskmaskin: Kniver skal alltid vaskes for hånd rett etter bruk, og tørkes før den legges på plass. Rengjøring i oppvaskmaskin vil gjøre knivene sløve og kan føre til syreangrep og rust.
Slip knivene jevnlig: Bruk strykestål, slipestein eller en Shinkansen-sliper fra Global.
Ikke skjær i ben og frostvarer: Knivene dine kan få hakk og ujevnheter dersom du skjærer i ben eller frosset mat.
Knivutstyret du trenger
1. Slipesten 2. Knivsliper 3. Knivblokk 4. Knivpose 5. Strykestål 6. Knivmagnet